Pages

24.07.2009

Casablanca


Birçok sinema otoritesine ve birçok eleştirmene göre sinema tarihinin en iyi 5 filmi içinde olan bir başyapıttır, Casablanca. 1942 ABD yapımı bu film, zamanla kült bir hale gelmiş ve Casablanca şehrini bile bir marka değeri katmıştır. Daha sonra birçok film, Casablanca'dan esinlenmiş, ya senaryosunun bir kısmını ya da repliklerinin bir kısmını kullanarak yeni filmler ortaya çıkarmışlardır. Aşk filmlerininde atası olması ayrı bir önemli noktadır, bu filmdeki umutsuz aşk birçok filme esin kaynağı olmuştur. Kısacası, sinema tarihinin isminden en çok bahsettiren filmlerinden biridir.

Filmin oyuncu kadrosu; Humprey Bogart, Ingrid Bergman, Claude Rains, Dooley Wilson ve Peter Lorre vs... Bu yapıttaki başarılı oyunculukları Bogart ve Bergman'ı dünya çapında bir popülerite ve ün kazandırmıştır. Ayrıca bu ikilinin, sinema tarihinin biribirine en çok yakışan çifti olduğu bile iddaa edilmiştir.

Hikayemiz, Fas'ın o meşhur şehri Casablanca'da geçmektedir, 2.Dünya Savası zamanı ve birçok Avrupalı göçmen Amerika'ya ulaşabilmek için , önce Casablanca'ya daha sonra ordan Lizbon'a geçip en son durakları olan Amerika'ya ulaşabilmektedir. Bu yoğun hatta en kritik ve riskli nokta Casablanca noktasıdır, bir çok göçmen burda yılarca kalabilme ihtimaline sahiptir. Victro Lazlow ve güzel eşi Ilsa da bu göçmenlerdendir. Ve Casablanca'dan kurtulmanın tek yolu, Casablanca'nın gece hayatını yönlendiren isim olan ve en ünlü bar'in sahibi olan Ricky'den gerekli olan vizeleri almaktır. Yalnız, bir sorun vardır çünki, Ilsa ile Ricky yıllar önce Paris'te büyük bir aşk yaşamışlardır ve Ilsa çaresizce Ricky'i bırakmış ve bu biten ilişki Ricky'i çok yoğun bir şekilde etkilemiş ve bu ilişkiyi kalibine gömmek zorunda kalmıştır. Ricky ve Ilsa , Ricky'nin Bar'ında tekrar birbirilerini gördüklerinde tekrar herşey canlanır ve o meşhur replik ağızlardan dökülür 'Play it Again Sam' , Sam'in söylediği şarkı ise bu aşıkların ortak şarkısı olan, 'As Time Goes By' şarkısıdır. Ve artık, Ricky bir karar arifesindedir... Ya yıllar önce onu bırakan, kadına ve kocasına sırtını dönecektir ya da idealist bir şekilde davranıp, aşkını kalbine gömerek onların kaçmasında onlara yardım edecektir, devamını izlemeyenler için yazmak istemiyorum:)

Özetle, karşınızda bir sinema başyapıtı var, birçok kez sinema tarihinin en iyi film'i olarak gösterilmiş ve bir çok övgüye layık görülmüştür. Her sinema severin izlemesi gereken , önemli bir film'dir, tavsiye ediyorum deyip haddimi aşmak istemiyorum, karşınızda bir başyapıt var , ismini duyup, bugüne kadar bir şekilde kaçıranlar, daha fazla zaman kaybetmesinler:)...
imdb puanı: 8.8

Hiç yorum yok: