Pages

14.12.2009

Be Kind Rewind (Lütfen Başa Sarın)


Senaryosunu ve yönetmenliğini Fransız sinemacı Micheal Gondry'nin yaptığı film, son derece eğlenceli ve bazı noktalarda hafif fantastik öğeler bulunduran bir komedi yapımı. Yönetmen, daha önce Eternal Sunshine of the Spotless Mind ve Science of Sleep ile sinemaseverlerin ve eleştirmenlerin dikkatini çekmiş ve büyük bir başarı yakalamıştır. Dram ve komedi tarzlarına eklediği fantastik öğelerle belli bi tarz yakalamış olan yönetmen, bu filmde de kendi üslübunu yine yansıtmıştır. Filmin başrollerini ise; Jack Black, Mos Def ve Danny Glover üstleniyor. Mr.Fletcher(Danny Glover) küçük ve eski bir video kaset kiralama dükkanına sahiptir. Binanın çok eski olması ve şehrin yönetiminin modernizasyona gitmesinden dolayı yıkılmakla karşı karşıya olan dükkanını, yıkılmaktan kurtarmak için uğraşan Mr.Fletcher, bir dost toplantısı için şehirden ayrılır. Dükkanı, ise çalışanı Mike'a teslim eder, ama tek bir şartı vardır; Mike arkadaşı Jerry'i dükkana sokmayacaktır. İlk günden dükkana giren Jerry, elektrik santraline sabotaj yapmak için Mike'ı kandırmaya çalışır, ama beceremez. Sabotaj yapmaya çalışırken , kendi sabotajlanan Jerry, yoğun elektriğe kapılır ve manyetize olur. Dükkan'da ki, kasetleride bu manyetik güç sayesinde silen Jerry, Mike'ın başına büyük bir iş açar. Silinen, bütün kasetleri yerine koymanın imkansız olduğunu fark eden ikili, yapılmış filmleri tekrar kendileri çekmeye başlarlar. 20-25 dakika süren ve kendi tabirleri ile 'İsveçleştirdikleri' bu filmleri, kiralamaya başlarlar. Filmler, bir süre sonra çok popüler olur ve kahramanlarımız bölge halkının desteği ile video kaset dükkanlarını yıkımdan kurtarmaya çalışırlar. Gerçekten, komik ve eğlenceli bir film, zaman zaman fantastik ve zaman zaman duygusal öğelerde olan bu film, tekrar tekrar izlenmeyi hak ediyor.

5 yorum:

Eliza Doolittle dedi ki...

Son yillarda izledigim en iddiasiz, ama en komik, en icten, en "cici" filmlerden biriydi! Istanbul Film Festivali'nde Emek'de pazar sabahi izlemistim, tum gunumun keyifli gectigini hatirliyorum cok net :)

Hect. dedi ki...

Kesinlikle haklısın, filmi izledikten sonra keyifli ve mutlu olmamak imkansız...

equinox dedi ki...

antidepresan niyetine alinir diyorsunuz yani? :-)
benim klasik antidepresanim 'HOKKABAZ'in yanina bir doz da bundan deniyim bakalim ne sonuc verecek...:-)
paylasim icin cok tesekkur.

Kieran dedi ki...

gondry çok farklı,özel bir yönetmen antidepresan niyetine de alınabilir eternal sunshine'daki gibi tersine de alınabilir=))

benay dedi ki...

gondry takip edilesi isimlerden.. bu da iddiasız ama başarılı filmlerindne biri.. festivalde kaçırmış ama gösterime girince hemen gidip izlemiştim :)