Pages

21.07.2009

The Kite Runner (Uçurtma Avcısı)






Dünya çapında en çok satan romanlardan biri olan The Kite Runner aynı adla bu sefer sinema eseriyle karşımıza çıkıyor. Khaled Hosseini'nin eseri, çok büyük ilgi toplamış ve bu romanın sinema film'ine uyarlanması kaçınılmaz hale gelmiştir. Filmin yönetmenliğini genç kuşağın başarılı isimlerinden Marc Foster üstleniyor, yönetmeni daha önce Finding Neverland ve Monster's Ball adlı eserlerinden yakından tanıma fırsatı bulmuştuk ve Foster yine beklentilere yeterince cevap vermeyi başarıyor.



Film, Afganistan'in ve Kabil'in Sovyet işgalinden hemen önceki durumu ile başlıyor, Amir içine kapanık ve korkak bir çoçuktur, en yakın arkadaşı evin hizmetlisinin oğlu Hasan'dır. Aralarında çok kuvvetli bir arkadaşlık vardır, fakat bir gün uçurtma yarışları sonrası, Hasan'ın başına gelen talihsiz bir olay sonrası Amir en yakın arkadaşına sırt döner ve ona ihanet eder. Sovyet işgali sonrası, ailesi ile birlikte Amerika'ya kaçan Amir, yıllar sonra en büyük hayali olan yazarliğa başlar ve mutlu bir evlilik kurar. Fakat, Taliban rejiminin acımasızlığına kurban giden çoçukluk arkadaşı Hasan'ın oğlunu kurtarmak için anavatına'na döner ve yıllar önce arkasını döndüğü arkadaşının oğlunu kurtarmaya çalışır.



Film'de Afgan halkı ve Afganistan hakkında birçok gerçekle yüzyüze gelebilirsiniz, o muhteşem şehir Kabil'in Sovyet işgali sonrası düştüğü durum ve Taliban Rejimi pençesinde kıvranan bir halk, gerçekten insanın en hassas duygularını etkiliyor. Arkadaşlık ve memleket özlemi ayrıca, yakın geçmişin bir özetini izlemek isteyenlere tavsiyemdir, iyi seyirler...


imdb puanı: 7.8

1 yorum:

xiksvelie dedi ki...

kitabını okuyamamıştık; ama filmi kısmetmiş, en kısa zamanda seyredicez inş. teşekkürler...