Pages

2.09.2009

Cinema Paradiso (Cennet Sineması)


İtalyan sinemasının 90'lı yıllar yapımlarını çok severim ve o yıllardan kalan 3 eser, her zaman benim için çok özel olmuştur. Bu eserler, daha önce sizinle paylaştığım Il Postino, Cinema Paradiso ve Mediterrano'dur. Bu üç filmde, sıcacık, duygusal ve Akdeniz'in tüm güzelleklerini anlatan filmlerdir. Cinema Paradiso'nun yönetmenliğini, Giuseppe Tornatore yapıyor. Yönetmenin diğer önemli eserleri ise; The Star Maker, 1900 Efsanesi ve Malena'dır. Ama yönetmen büyük ölçüde bu filmle, ismini tüm dünyaya duyurmuştur. Film, 1989 Cannes Film Festivalin'de Jüri Özel Ödülü'nü ve Yabancı Dilde En İyi Film Oscar'ını kazanmıştır.

Hikayemiz, sinema meraklısı, yaramaz çoçuk Salvotere'yi konu alıyor. Annesi ve kız kardeşi ile Güney İtalya'nın küçük bir kasabasında yaşayan Salvatore, gençlik yıllarında bu kasabadan ayrılmış ve şehre yerleşmiştir. Ünlü bir yönetmen olmuş, fakat kasabası ile tüm organik bağını yitirmiştir. Yıllar sonra bir dostun ölümünü öğrenen Salvatore, cenaze için kasabaya gitmeye hazırlanırken bir yandan da eski anılarını düşünmeye başlar. Ölen dostu Alfred'in onun için çok büyük bir önemi vardır, bir sinema salonunda makinist olarak çalışan Alfred, babasız Salvatore'ye hem babalık etmiş, hemde sinemanın tüm inceliklerini ona göstermiştir. Hayata dair de birçok öneride ve yardımda bulunmuş ve Salvotere'nin bugünlere gelmesinde büyük bir rol oynamıştır. Filmi, izlerken Sinema'nın nasıl bir mucize olduğunu ve insanları nasıl bir araya getirip nasıl aynı noktada birleştirdiğini göreceksiniz. Sinema, bir hayattır ve gelişimdir, insanları mutlu eder ve sosyalleştirir, işte Cennet Sineması bunların hepsidir.


Herkesin izlemesi gereken çok iyi bir İtalyan Sineması örneği, muhteşem görsel öğler, başarılı oyunculuklar ve tutkulu bir anlatım. Hepsi bu filmde mevcuttur, kesinlikle tavsiye ediyorum iki buçuk saatin nasıl geçtiğini anlamıyacak ve uzun bir süre etkisinden çıkamayacağınız bir film, iyi seyirler...

imdb notu: 8.4

Hiç yorum yok: