Pages

13.10.2009

Little Miss Sunshine (Küçük Gün Işığım)

Yol temalı filmler oldum olası hep ilgimi çeken ve beni biyerlere gitme arzusuna iten filmler olmuşlardır. Bu tarz filmler içinde, Paris, Texas ve A Perfect World benim için en özel olanlarıdır. Fakat, izlediğim andan itibaren Little Miss Sunshine'nı da bu gruba rahatlıkla ekliyebilirim. Film 2007 Oscar Ödüllerinde 4 dalda aday gösterilmiş ve 2dalda ödüle layık görülmüştür.En Özgün Senaryo ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerini alan film, ayrıca birçok uluslararası ödüle de layık görülmüştür.

Film, Hoover ailesinin hikayesini anlatıyor. Bu kalıplara uymayan ilginç ailenin bireylerinin kimi zaman dramatik, kimi zaman komik hallerine şahit oluyoruz. Baba Richard, kaybetmekten korkan ve hayatını, kendini adadığı 9 kuralı yaşatmaya çalışan mükemmelliyetçi biridir. Anne Sherly ise, çocukları ve ailesi için elinden geleni yapan ve aileyi birarada tutmak için yoğun bir çaba sarf eden bir kadındır. İntaharın eşiğinden dönen akedemisyen dayı ise, gay aşkının onu terk etmesi üzerine psikolojil buhranlar yaşar ve kız kardeşinin ailesi ile yaşamaya başlar. Çocuklar, Olive ve Dwayne ise birbirlerinden çok farklı ve bir o kadar kalıplara uymayan tiplerdir. Dwayne, 15 yaşında olmasına rağmen kendine, Nietzsche'yi örnek alan ve 6 aydır sessizlik andı içmiş, içine kapanık bir ergendir. Kardeşi, Olive ise bütün zamanını Güzellik Yarışmalarını izlemekle harcayan ve huysuz büyükbabasın dan dans figürleri öğrenenen bir küçüktür. İşte bu ilginç aile, küçük kızları Olive'in en büyük isteği olan Little Miss Sunshine yarışmasına katılması için, California'ya doğru yola koyulur. Bu yolculuk, süprizlerle dolu, kimi zaman ağlatan, kimi zaman güldüren ve en önemlisi aile'nin bağlarını daha da güçlendiren bir yolculuk olur.
İzlerken hiç sıkılmayacağınız, kalıplara sığmayan klişelerden uzak çok güzel bir bağımsız sinema örneği. Özellikle, büyükbaba rolünde Alan Arkın ve küçük Olive rolünde ki Abigail Breslin çok başarılı. İyi Seyirler...
imdb notu: 8.0

1 yorum:

delininbiri dedi ki...

izlediğim en iyi yol filmlerinden biriydi..