Pages

29.09.2009

21 Grams (21 Gram)


2000 yılında çektiği “Amores Peros” ve 2002 de çektiği “September 11” filmi ile başarı yakalayan Meksikalı yönetmen Alejandro Gonzalez Inarritu, "21 Grams" filmi ile Hollywood’un büyük oyuncuları ile çalışma fırsatı buldu ve bu filmde Oscarlı oyuncu Sean Penn, Benicio Del Toro ve güzel oyuncu Naomi Watts’ı bir araya getirdi.

Amores Peros filmi ile izleyenleri sarsan Meksikalı yönetmen. “21 gram” filmi ile izleyicilerle yine benzer bir hikâye ve kurgu ile buluşuyor. Birbirinden farklı 3 insanın başına gelenleri ve bir kaza sonucu yaşamlarının bir nokta da kesişmesinin anlatıldığı filmde, yönetmen izleyicilere kader kavramını sorgulatıyor adeta.

Matematik Profösör Paul ( Sean Pean) ölümcül bir hastalığın pençesinde ölümle yaşam arasında sıkışıp kalmış, yaşaması için uygun bir kalp nakli beklemektedir. Mutsuz bir evliliği ve ölmeden önce kendisinden bebek bekleyen bir karısı vardır. Ölüme adım adım yaklaşan sigara bağımlısı Paul’un hayatı sabıka dosyası bir hayli kabarık Jack ( Benicio del Toro)’in bir anlık ihmali sonucu trafik kazasına ve 3 kişinin ölüme sebep vermesi ile değişir. Talihsiz kaza ile değişen sadece Paul’un hayatı değildir. Aynı zamanda hayatını düzene sokmak için kendini dine adayan Jack’in ve ekonomik standartları yüksek, 2 çocuk annesi mutlu bir evliliği olan Christina’ın hayatı da altüst olmuştur artık ( Naomi Watts)

Christina, bu vahim kaza da kızlarını ve eşini kaybetmiştir. Paul ise bu kaza sonucu yeni bir kalbe sahip olmuştur. Jack artık inançlarını sorgulamaya başlamış ve büyük bir vicdan azabı ile polise teslim olmuştur. Başka birinin kalbini taşıyan ve vicdanı rahat olmayan Paul mutsuz evliliğine son vermiş, kalbini taşıdığı adamın ailesini araştırmaya başlamıştır. Christina ailesini kaybettikten sonra tekrar uyuşturucuya başlamış ve Paul ile tanışmıştır. Eşinin kalbini taşıması ile aralarında duygusal bir yakınlık başlamış ve işler bundan sonra daha karmaşık bir hal almıştır.

Son derece etkileyici bir kurgu ve hikâye’ye sahip Filmin akıllardan silinmeyen ve hafızalara kazınan bölümü bence filmin sonunda Paul’un ölümle yaşam arasındaki sahnede geçen şu sözlerdir;

Madeni paranın ağırlığı, bir kurşun, bir çikolata parçasının…21 gram ne kadar çeker?
Sokakta karşılaştığımız bedenleri dolduran, onları ayakta tutan bu mu? Sadece 21 gram..
Bizi kimi zaman kıvrandıran, kimi zaman bulutların üstüne çıkaran…Bedenlerimizi olduğu kadar hayatı da anlamlı kılan…
Sorgulamaların, acıların, iç hesaplaşmaların nedeni de bu mu? Duyarsızlaşmanın sebebi nedir öyleyse? 21 gram ne zaman kaybolur?
Kaç hayat yaşıyoruz?
Kaç kez ölüyoruz?
Ölüm anında 21 gram kaybettiğimiz söyleniyor
21 grama ne sığar?
Ne kadarı kaybolur?
21 gram ne zaman kaybolur?
Ne kadarı onunla gider?
Geriye ne kadarı kalır?
21 gram… Beş madeni paranın ağırlığı, bir kurşun, bir çikolata parçasının..
21 gram ne kadar çeker


4 yorum:

Unknown dedi ki...

inaritu'nun en iyi filmi... penn ve del toro hurika...

Adsız dedi ki...

Eu realemnte gostri demais do teu blog. Todos os filmes que você citou, eu assisti e apreciei também. Que pena que não sei seu idioma, mas vou tentar traduzir.

Hect. dedi ki...

Thank u very very much for interesting...

equinox dedi ki...

aa, 21 gram inaritu filmi miydi?
dikkat etmemistim.
yalniz filmi izledigimin ertesi gunu basima gelen bir olay beni sarsmisti: tali yolda, hem de ben yayagecidini kullanmaya calisirken, bir jip beni kil payi iskalayip kaldirima cikmisti!! :-)

Inaritu ismi kafamda Babel'den sonra oturdu...:)