Pages

29.09.2009

Amores Perros (Paramparça Aşklar ve Köpekler)



Amores Perros, Meksika'lı yönetmen Alejandro Gonzalez İnarritu'nun 2000 yılında çektiği ilk uzun metrajlı filmidir. Birçok eleştirmen ve sinema otoritesine göre son 10 yılın en önemli dramı ve modern klasiği olarak gösterilmektedir. 2001 yılında Oscar ve Altın Küre'de En İyi Yabancı Film dalında aday olan film, Tokyo, Cannes, Los Angeles, Havana ve Chicago gibi bir çok film festivalin'den 30'a yakın ödülle geri dönmüştür. Katıldığı her festivalde 1. olan veya ilk 3'e giren film, bundan dolayı Tüm Festivallerin Birincisi gibi önemli bir ünvan kazanmıştır.

İç içe geçmiş hayatlar ve aşkların birbirleriyle bir trafik kazasında kesişmesini anlatıyor film. Octavio, genç ve serseri bir delikanlıdır, abisinin karısına çaresizce aşık olan Octavio, köpeği Cofi'yi köpek dövüşlerinde yarıştırarak para biriktirmeye çalışır. Yeterli parayı bulunca, abisinin karısı Susanne ile kaçmayı planlar. Bu arada uysal bir köpek olan Cofi'den bir dövüş canavarı ortaya çıkartır. Yine bir dövüş sırasında bir kavgaya karışan Octavio, kaçmaya çalışırken araba kazası geçirir. Diğer yandan, orta yaşlı iş adamı Daniel, uğrunu karısını ve çocuklarını bıraktığı model Valeria ile yaşamaya başlar. Birlikte yaşamaya başladıkları ilk gün, Valeria trafik kazası geçirir ve sakat kalır. Daniel ile Valeria'nin tüm hayatları değişir. Bu kaza ve sakatlık onların sevgilerini ve aşklarını sınamasına neden olur. Eski komünist gerilla El Chivo, ise kiralık katil olarak çalışmaktadır.Olay yerine gelen El Chivo, Octavio'nun yaralı köpeği Cofi'yi alarak barakasına tedavi etmekk için götürür. Yıllar önce inandığı şeyler uğruna savaşan Chivo, karısından ve kızından kopmak zorunda kalmıştır ve zamanla gözünü kırpmadan adam öldürebilen bir katil haline gelmiştir. Cofi'yi tedavi eden Chivo, eve gelince onu çok üzecek bir süprizle karşılaşır. Vahşileşmiş olan Cofi, barakadaki tüm köpekleri öldürmüştür. Tam Chivo kafasına silah dayamış Cofi'yi öldürcekken, onun bakışlarından çok etkilenir ve köpeği kendine benzetir. Köpek ona öğretileni yapmıştır sonuçta. Yaşlı komünist bu olaydan sonra, bir başka yüzünü ortaya çıkartır. Kısaca, Mexico City'de yaşanan bir trafik kazası bir grup insanın hayatını derinden etkiler ve onların hayat yönlerini değiştirir.

Son yıllarda yapılmış en önemli dram örneği olan film, hayata dair gerçekçi bakışı ve kenar mahalle insanlarının yaşamlarından kesitler sunması ile dikkat çekiyor. Film hakkında tek söyliyebilceğim tek eksi yön, filmin çok ama çok uzun olması (154 dk.). Buna rağmen çok sürükleyici ve akıcı bir film. Octavio rolünde ki Gael Garcia Bernal ve El Chivo rolünde ki Emilio Echevarria'ın çıkardıkları oyunculuklar gerçekten takdire şayen. Bol ödüllü ve başarılı bir modern klasik, herkese izlemesini şiddetle tavsiye ediyorum. İyi seyirler...


imdb puanı: 8.2

2 yorum:

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Tekrar tekrar izlediğim film...

csyasoo dedi ki...

Bu hafta sonu Hurriyet orjinal DVD'sini veriyor gazete ile birlikte 2.25 tl.Diğer verdikleri film ise Rezervoir Dogs.

Film gelecek olursak gerçekten şahane bir film.Bende yakında birşeyler karalamak istiyorum Amores Perros hakkında.