Pages

15.09.2009

Los Lunes Al Sol (Güneşli Pazartesiler)


İspanyol sinemasın'dan güzel bir dram örneği olan filmin, yönetmenlğini Fernando Leon De Aranao üstleniyor. Film hem İspanya'da hemde uluslararası arena da birçok ödüle aday gösterildi ve bir kısmına layık görüldü. 2003 Goya Ödüllerin de toplam 5 ödül kazanan film, ayrıca 2003 Oscar Ödüllerin de En İyi Yabancı Film Adayları arasında gösterilmiştir. Başrol oyuncusu Javier Bardem ise 2002 Avrupa Film Ödüllerin de En İyi Erkek Oyuncu Adayı gösterilmiştir. İspanya'nın liman kenti Vigo'da geçen hikaye, bir grup arkadaşın günlük hayatlarından bir kesit sunuyor. Kısa süre önce, tersanenin kapanmasından dolayı işsiz kalan bu 4 arkadaş zamanlarının çoğunu en yakın dostlarının cafe'sinde geçirip, boş boş takılıp , sürekli birbirlerinin hayatlarını kritize ederler. Hepsi yıllardır işsiz olan bu kafadarlar, tüm iş bulma umutlarını kaybetmiş ve zamanla toplumdan ve sevdiklerinden izole olmuşlardır. Jose, sürekli karısının onu terk etmesinden korkar, Lino ise kendine uygun olmayan işlere sürekli iş başvurularında bulunur ve reddedilir. Santa, zamanının çoğunu kadınları tavlamaya ve durumuna aldırmıyormuş gibi davranmakla geçirir. En yaşlıları Amador ise en perişanlarıdır, herkesi karısının yarın bugün tatilden döneceği konusunda ikna etmeye çalışır. Film, 2000'li yılların en büyük sorunu olan işsizlik, yalnızlık ve adelet kavramlarını çok cesurca inceliyor. Ayrıca film, liberalizme ve serbest piyasa ekonomisine karşı son derece ağır eleştiriler de getiriyor. Arkadaşlığın, paylaşımın ve sevginin, insanları nasıl bir arada tuttuğunu ve insanların beşparasız ve işsiz olsalar bile nasıl mutlu olabilceklerini gösteriyor. Biraz da Javier Bardem'den bahsetmek istiyorum, ne muhteşem bir oyuncu olduğunu bu film'de de göstermiştir, huysuz bir İspanyol anarşisti ancak, Bardem bu kadar güzel oynayabilirdi. Kusursuza yakın, zaman zaman ağlatan , zaman zaman güldüren muhteşem bir dram, herkese tavsiyemdir...
p.s : Filmin bence en güzel ve akılda kalan sahnesi, Bardem'in küçük çocuğa Ağustos Böceği ve Karınca'nın hikayesini anlatırken, takındığı tavır ve hikayeyi yazana savurduğu sağlam küfürler:) Santa'ya göre karınca, topladıklarını aylaklık yapan Ağustos Böceği ile paylaşmalıydı:)
imdb puanı: 7.7

3 yorum:

Gadno Kopele dedi ki...

şahane leziz bir film.

Başak dedi ki...

los lunes al sol; melankoli, melankoli, ve daha çok melankoli... sevgili Fİlm Haritası yazarları, sitenizi keşfedeli çok olmadı. ama şimdiden kayboldum şehirlerinizde... zevkle :) teşekkürler.

Hect. dedi ki...

çok teşekkür ederiz, izlediğimiz kaliteli yapımları sizlerle paylaşmak bir zevk. Desteğiniz ve katkınızdan dolayı tekrar teşekkür ederiz. :)